Note de cacao, lime, aftertaste de ciocolată cu lapte.

Această cafea provine de la ferma Palma, o fermă de numai 2,7 hectare, situată la o altitudine de 2050m. Cafeaua este comercializată prin Cooperativa Agraria Cafetalera Valle de Incahuasi (CACVI), creată la începutul anului 2005 și condusă de Claudio Ortiz Osis.

Devine din ce în ce mai clar că schimbările climatice și temperaturile fluctuante produc probleme pentru parcelele de la această altitudine. Seceta devine din ce în ce mai frecventă, astfel încât una dintre modalitățile cheie de a contribui la atenuarea riscurilor climatice a fost plantarea copacilor. Această cafea este produsă în ferma El Vergel din Fresno, Tolima, de Martha și cei doi fii ai săi, Elias și Shady care sunt implicați în agricultură încă din copilărie, urmând pașii părinților lor, care au început ca cultivatori de avocado.

Experiența de a crește în mediul rural a creat o legătură puternică între frați, agricultură și regiunea în care au crescut. În 2012, s-au aventurat în lumea cafelei și s-au îndrăgostit de ea. S-au născut vise imense legate de cafea. Doi ani mai târziu, au descoperit mișcarea cafelei de specialitate și atunci au găsit direcția pe care o doreau pentru El Vergel și pentru ei înșiși.

În 2016, după mai mulți ani de cercetare a soiurilor de cafea, a climatului și a solurilor potrivite, frații Bayter au demarat un proiect varietal la Finca El Vergel. Ferma are un microclimat special datorită proximității față de vulcanul acoperit cu zăpadă, Nevado del Ruiz, pe a cărui pante se află El Vergel.