Mix de citrice, ananas, pere, kombucha, corpolență plăcută de ceai.

Bolivia are o istorie interesantă în cultivarea cafelei și, deși exporta aproape 85,000 de pungi anual, la începutul anului 2000, cafelele boliviene aproape dispăruseră de pe piață.

În 2018, au fost exportate doar 23,300 de pungi. O mică parte din acestea au fost vândute ca și cafea de specialitate. Motivele pentru acest lucru sunt multiple, însă cel principal a fost boala de origine fungică denumită “rugina cafelei “ care a lovit regiunile de cafea și a decimat multe ferme.

După această mare pierdere și după decizia guvernului de a permite producția de coca în unele districte din Bolivia, mulți producători au decis să înceapă să crească frunze de coca (ingredientul de bază în prepararea cocainei) în loc de cafea. Coca este mult mai profitabilă decât cafeaua și o poți recolta de aproximativ 5 ori pe an, ceea ce dă venituri producătorilor și familiei lor pe tot parcursul anului.

O mare parte din producătorii rămași cultivau cafeaua în mod tradițional, în condiții ecologice.

Cu toate acestea, lipsa de cunoștințe și pregătire a fermierilor a dus la deteriorarea arborelui de cafea. Mulți dintre producători cred că agricultura ecologică înseamnă: Să nu faci nimic în parcela ta, decât să recoltezi. Acest lucru a contribuit, de asemenea, la o scădere mai mare a producției. Prin urmare, este foarte dificil să gășiți cafele de specialitate din Bolivia în zilele noastre. Recolta de cafea boliviană se desfășoară din aprilie până în octombrie.

Regiunea Caranavi este cunoscută sub numele de capitala cafelei și este situată în pădurea luxuriantă a regiunii Yungas. Este locul în care celebrul Drum Yungas urmează Munții Anzi până la pădurea verde a junglei Amazon. Toate boabele de cafea exportate din acestă regiune trebuie să parcurgă acest drum pentru a putea fi procesate și exportate din regiunea La Paz.

În anii ’50, guvernul a oferit oamenilor parcele de 10 hectare de teren tropical pentru a fi cultivate, prin urmare, mulți oameni s-au mutat în regiunea Caranavi și au devenit fermieri.

Această regiune unică are două climate și un sol foarte fertil, iar majoritatea boabelor de cafea provin din această zonă. Cu toate acestea, producătorii plantează între 2 și 4 hectare din parcelele lor cu pomi de cafea, restul rămânând pădure sălbatică.

Structura tradițională a lanțului de aprovizionare din Bolivia include mulți intermediari până când cafeaua ajunge la export, iar comercializarea boabelor de cafea la piața din Caranavi este de cele mai multe ori singura opțiune pentru producători de a-și vinde recolta.

Prețul NYC nu are un impact semnificativ asupra comerțului național, întrucât Bolivia s-a izolat de piața internațională. Nivelul pieței Caranavi este cel care dictează prețurile în întreagă regiune, dacă nu în întreagă țară.

Fermă Agricafe este deținută de familia Rodriguez care a început această afacere în 1986. La acel moment, familia obișnuia să închirieze stații de procesare în regiunea Caranavi, iar în 2001 au construit actuala stație de procesare, numită Buena Vista. În 2012, la câțiva ani de la căderea națională a producției, au decis să cumpere terenuri și să înceapă să și cultive. Acum au 8 de ferme în regiunea Caranavi (60 ha) și 5 ferme în regiunea Samaipata (60 ha). Anul acesta, ei au pierdut 2 ha de fermă în Samaipata din cauza ploilor abundente care duc la alunecări de teren.

Până la 300 de persoane lucrează pentru această companie în plin sezon. De asemenea, aceștia angajează agronomi din diferite țări în calitate de consultanți în fiecare an. Ei produc cafea, procesată după metodă washed.

În 2019, a câștigat premiul de sustenabilitate SCA la categoria „cel mai bun model de afaceri durabil”. În afară de experimentarea metodelor de prelucrare, familia investește, de asemenea, în cercetare, făcând unele încercări de altoire și folosind diferite soiuri (peste 50).

Boabele de cafea sunt procesate după metoda natural și honey și uscate pe paturi timp de o săptămână înainte de a fi plasate în uscătoarele mecanice.

Măcinare

Da, Nu

Greutate

250 g, 1000 g

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Bolivia Villa Rosario”

Your email address will not be published. Required fields are marked