Sunt mai multe legende care vorbesc despre cum a fost descoperită cafeaua :
- Yemen (1250). Un om sărac din Moka trimis să trăiască într-un vârf de munte mânat de foame a făcut o fiertură din frunze și boabe de cafea. Văzând efectul revigorant al băuturii se decide să o ofere Prințului din Moka care entuziasmat ridica o manastire în cinstea lui.
- Yemen. Un păstor observă că de fiecare dată când oile sale pășteau deveneau vioaie , sărind și behăind chiar și în timpul nopții. Îngrijorat, a mers la cea mai apropiată mănăstire crezând că oile sale sunt blestemate.
Monahul, după ce a vizitat pășunea a asociat comportamentul oilor cu o plantă cu frunze mari verzi si fructe roșii. Adunând câteva și zdrobindu-le el prepară o bautura pe care după ce a consumat-o, a simțit o stare de euforie care i-a alungat somnolența, lucru care i-a permis să aloce mai mult timp rugăciunii. - O altă legendă, absiniană de data aceasta, spune că o plantație salbatică de cafea a luat foc. Dupa ce focul a încetat, oamenii au fost atrași de mirosul degajat de boabele prăjite în timpul incendiului. Astfel au început să folosească tehnica prăjirii invătând secretele prepararii băuturii miraculoase.
Se spune că somnolența de care suferea Mohamed a fost vindecată după consumarea băuturii fiindu-i oferită de însuși Arhanghelul Gabriel.
Cafeaua a apărut în regiunea Kaffa din Absinia (Ethiopia de azi), iar cafeaua s-a răspândit în Yemen, apoi prin peninsula arabică în Mecca și Medina.
Planta a fost denumită după cuvântul arab qahwa sau qhawab (care inseamnă bautură din plante).
În momentul în care la începutul secolului 17 cafeaua a intrat în Europa a fost redenumită ” vinul arab ” datorită originii plantei. Tot atunci musulmanii au început să prăjească cafeaua.
Din Arabia cultivarea și consumul cafelei s-a răspândit spre est înspre Asia și India datorită expansiunii Islamului. Islam care interzicea consumul vinului, folosirea cafelei revigorând puterile armatei otomane.
Primele cafenele s-au deschis în anul 1554 în Istanbul. În ciuda interdicțiilor întâmpinate în Turcia, Mecca și Cairo, cafeaua a ieșit victorioasă și de atunci a început marșul triumfal pentru cucerirea lumii.
Cafeaua ajunge în Europa în secolul 17 ….
Se spune că europenii au cunoscut cafeaua după înfrângerea în luptă a turcilor de către armata austriaca. În 1683, în timpul retragerii armatelor turcești turcii au abandonat pe campul de luptă peste 600 de saci de cafea.
Aceștia au fost luați de către Pole Kolschitzky, care a deschis mai multe cafenele în Viena la sfârșitul secolului 17. Pentru a celebra evenimentul a făcut o gogoașă umplută cu dulceață sub formă de semilună cunoscută sub numele de “krapfen”.
Începând din anul 1666 cafeaua a început să se vadă în public în Paris în districtul Saint Germin, unde se consumă neagră și amară conform tradiției.
Deasemenea în Marea Britanie cafeaua a avut succes și începând cu anul 1963 devine băutura preferată a păturii sociale înalte.
Pe la mijlocul secolului 17 cafeaua apare bine înradăcinată în Olanda și imediat după în Austria și Germania.
Doar în Paris de exemplu la sfârșitul secolului 18 erau peste 300 de cafenele în comparație cu 350 în Londra și 10 în Viena.
În aceeași perioadă în Italia consumul prestigioasei infuzii începe să se vândă în magazinele de apă și gheață.
Veneția avea deja la mijlocului secolului peste 30 de cafenele situate în special în jurul podului Rialto și a pieței San Marco, unde între timp cafeneaua Quadri , rivala lui St. Florian își deschisese deja porțile.